Udvendig Isolering af sokkel er en effektiv måde at forbedre energieffektiviteten i et hus og kan forhindre fugt og skimmelsvamp i gulve og kældervægge. Isolering af soklen sker oftest udvendigt og der findes flere forskellige materialer, som kan anvendes til formålet.
I denne artikel vil vi kigge nærmere på de fordele, der er ved udvendig sokkelisolering, hvordan man isolerer soklen under terræn, samt hvad sokkelisolering i gennemsnit koster.
Fordele ved isolering af sokkel
Her kan du se nogle af fordelene ved at få isoleret soklen. Isolering kan blandt andet have en positiv indvirkning på energiøkonomi, komfort og levetid af fundamentet.
Desuden kan sokkelisolering beskytte mod skader på fundamentet og øge boligens værdi.
Forbedret energieffektivitet
Soklen kan medvirke til varmetab, da den er i kontakt med jorden, som har en lavere temperatur end inde i boligen. Ved at isolere fundamentet udvendigt kan varmetab reduceres, hvilket kan hjælpe med at holde boligen varm i vintermånederne og spare på varmeregningen.
Det kan også være med til at reducere belastningen på varmeanlægget i boligen, da det ikke skal arbejde så hårdt for at opretholde en konstant temperatur.
Mindre risiko for frostskader
sokkelisolering kan hjælpe med at beskytte soklen mod skader, hvilket kan forlænge dets levetid. Det kan også hjælpe med at forhindre at fundamentet krymper eller svulmer, hvilket kan ødelægge den strukturelle integritet.
Når vand trænger ind i soklen og fryser, kan det udvide sig og skade beton eller mursten. Ved at Isolere soklen kan man undgå frostskader ved at forhindre vand i at trænge ind og fryse. Det kan også hjælpe med at forhindre alger, svamp og andre skadedyr i at formere sig i fundamentet, hvilket kan forlænge dets levetid.
Forøg værdien af din bolig
En god isolering kan øge boligens værdi, da det kan være attraktivt for potentielle købere at boligen har god isolering og dermed reducerede varmeudgifter.
En bolig med god isolering kan også være mere attraktivt i et miljø- og energibevidst samfund, da det er en måde at reducere CO2-udledning på.
Bedre indeklima
Isolering af sokkel kan have en betydelig indvirkning på indeklimaet i et byggeri. Sokkelisolering hjælper med at minimere kuldebroer, der kan forårsage kulde og fugtproblemer i et byggeri.
Man opnår også en mere jævn temperatur i hele bygningen, og det reducerer energiforbruget, da varmen ikke kan slippe ud gennem soklen. Det kan også reducere risikoen for skimmelvækst, da isoleringen hjælper med at regulere fugtniveauet i bygningen.
Endelig kan det også forbedre komforten i bygningen ved at reducere træk og kulde fra gulvet.
Udvendig isolering af sokkel under terræn
Soklen er den del af et hus, der ligger under terræn og som huset står på. Når soklen skal isoleres, er det vigtigt at grave den fri, så man kan komme til den. Det er vigtigt at sørge for, at soklen er fri for jord minimum 600 mm under terrænets overflade, men man må aldrig grave dybere end underkanten af soklen.
Når soklen er gravet fri, skal den rengøres for at få fjernet eventuel snavs og skidt. Hvis soklens overflade er meget ujævn og isoleringen ikke kan slutte tæt, skal den berappes inden isoleringen bliver monteret. Dette vil sikre, at isoleringen har den ønskede effekt og at huset ikke bliver udsat for fugt eller vand.
Langs den eksisterende sokkel skal der efterisoleres til ca. 600 mm dybde under terrænet. Hvis der er isolering på ydervæggen, skal sokkelisoleringen tilpasses i tykkelsen, så huset får den bedst mulige isolering.
Isolering af sokkel over terræn
Hvis man kun isolerer soklen, vil isoleringen stikke frem over terrænet. Derfor skal isoleringen afsluttes i toppen med en profil af zink eller lignende, som sikrer mod indtrængen af vand og skader på isoleringen.
Det er vigtigt, at den synlige isolering beskyttes mod fysiske belastninger ved at dække den med en beklædning eller puds. Pudsen skal løbe under jordoverfladen for at forhindre vandindtrængen.
Man skal sikre sig, at isoleringsmaterialet er diffusionsåbent, dvs. drænende og ikke suger vand til sig. Derfor er det nødvendigt at anvende drænende materialer, såsom grus, ved siden af isoleringen.
Man bør ikke anvende lerjord direkte mod isoleringsmaterialet, da det kan forhindre vand i at nå omfangsdrænet.
For at beskytte mod jordtryk og mekaniske belastninger, er det vigtigt at anvende et stivt isoleringsmateriale over terrænet.
Isoleringen skal monteres med specielle skruer eller klæbes fast, så den ikke kan bevæge sig eller blive beskadiget. Alle produkter til efterisolering og pudsning af soklen skal bruges i henhold til producentens montagevejledning for at sikre den bedst mulige isolering.
Hvad koster isolering af sokkel?
Prisen for sokkelisolering afhænger af flere faktorer, såsom materialevalg, størrelse og type af hus, samt om isoleringen skal ske udvendigt eller indvendigt. Hvis du vil have en idé om, hvad du kan forvente at betale, kan du bruge vores prisberegner her.
Fundament isolering regler
Der er regler for isolering af ydervægge og fundament som beskrives i bygningsreglementet (de regler og krav, der gælder for bygninger). Efterisoleringsløsningen skal nemlig være rentabel og ikke medføre risiko for fugtskader. Dette er for at sikre, at huset får den bedst mulige isolering og at der ikke opstår problemer som fx fugt eller skader på huset.
Bygningsreglementet kræver også, at isoleringen af sokkel og ydervægge skal være så effektiv, at varmetabet mellem fundamentet, ydervæggene og terrændækket er maks 0,12 W/mK. Varmetabet er mængden af varme, der forsvinder gennem samlingen mellem fundament, ydervæg og terrændæk, og et lille varmetab er derfor ønskværdigt for at sikre et godt isoleringsniveau i huset.
Hvis efterisoleringsløsningen opfylder kravet om varmetab, men af byggetekniske årsager er for dyr i forhold til den økonomiske gevinst, kan der være en anden efterisoleringsløsning, som er rentabel, selv om den ikke opfylder kravet om varmetab. I så fald skal denne løsning anvendes i stedet.
Hvis kravet om varmetab ikke kan opfyldes, skal der undersøges årsagen til manglende rentabilitet ved at gennemføre en eftervisning. Hvis efterisoleringsløsningen ikke er rentabel, skal det undersøges om en mindre efterisoleringsløsning er rentabel.
En isoleringsløsning er rentabel, hvis Besparelsen x Levetiden / Investeringen > 1,33. Investeringen inkluderer kun omkostningerne til selve arbejdet, materialer og eventuelle ændringer af installationer og andet følgearbejde. Levetiden for efterisoleringsarbejdet antages altid at være 40 år, og den årlige økonomiske besparelse beregnes ud fra det nuværende niveauet af isolering og den aktuelle varmepris.
En efterisolering af soklen kan ske uden samtidig at isolere ydervæggene, for eksempel ved at lægge et omfangsdræn rundt om huset. Ifølge bygningsreglementet er det ikke nødvendigt at overholde linjetabskravet eller undersøge om efterisoleringen er økonomisk fornuftig.
Selvom det ikke er et krav, er det stadig en god idé at sikre en god isolering af soklen, da det kan hjælpe med at spare på energien og dermed reducere omkostningerne til opvarmning af huset.
Isolering af sokkel udvendig pris
Som udgangspunkt kan man forvente at skulle betale mellem 300 og 500 kroner pr. kvadratmeter for sokkelisolering med skumplader eller mineraluld. For isolering med glasuld eller celluloseisolering kan prisen være lidt højere.
Det er altid en god idé at indhente tilbud fra flere forskellige fagfolk, så man kan sammenligne priser og få den bedste deal. Det er også en god idé at undersøge, om der er tilskud eller andre former for støtte, man kan søge til sokkelisolering. Det kan være, at man kan få tilskud fra sin kommune eller fra energiselskabet, hvilket kan være med til at dække en del af omkostningerne.
I det hele taget er sokkelisolering en god investering, da det vil bidrage til at forbedre husets energieffektivitet og dermed reducere varmeudgifterne. Isolering af soklen vil også bidrage til et behageligere indeklima og kan forlænge husets levetid. Derfor er det en god idé at overveje sokkelisolering, hvis man ønsker at forbedre energieffektiviteten i sit hus.